Száz éve született Bohumil Hrabal

Száz éve született Bohumil Hrabal

A „HRABAL 100” névre keresztelt esten, színes programokkal emlékeznek Bohumil Hrabal, cseh író születésének 100. évfordulójáról a faluházban. Lesz filmvetítés és pódiumbeszélgetés, közben hagyományos cseh ínyencségeket kóstolhatnak a látogatók.

A BuSho Rövidfilmfesztivál, valamint a Szépírók Társasága szervezésében, a cseh irodalom kiválóságáról, Bohumil Hrabalról emlékeznek meg március 28-án a Kós Károly Művelődési Házban. Az író egyedülálló alakja a cseh irodalomnak, a szatíra 20. századi vezéralakja volt. Műveit 27 nyelvre fordították le, hazánkban a Sörgyári Capriccio, valamint az Őfelsége pincére voltam című művei váltak igen híressé.

A délután folyamán levetítik Jiří Menzel két híres, Hrabal adaptáción alapuló filmjét, a Sörgyári capriccio és a Hóvirágünnepet. 18 órától pódiumbeszélgetést hallgathatnak az érdeklődők melynek résztvevői Bánsági Ildikó színművésznő, Berkes Tamás irodalomtudós, Görgényi István vízilabdaedző és olimpikon, Mészáros Sándor a Kalligram Kiadó főszerkesztője és Varga Attila újságíró lesznek. A beszélgetések után Bánsági Ildikó részleteket olvas fel Hrabal műveiből, közben Szász Szabolcs harmonikaművész zenél.

A programokkal párhuzamosan cseh sör, sajt és knédli várja a vendégeket. Valamint ízelítőt kaphatnak a cseh gépjárműgyártás történetéből is a veterán Škoda és TATRA bemutatón. De lesz sörpingpong és szörppingpong verseny, valamint óriás darts is. Minden program látogatása ingyenes.