Meghalt Török Ádám

Meghalt Török Ádám

Hetvenöt éves korában elhunyt Török Ádám énekes, fuvolista, dalszerző, akit leginkább a Mini együttes meghatározó zenészeként lehetett ismerni. A Mini feloszlása után Török Ádám a ’80-as évek végén szólókarrierbe kezdett, több más zenekart is alapított, majd a rendszerváltás után több alkalommal is újra összeálltak a Minivel kisebb-nagyobb koncertekre.

Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. 1965-ben – a gimnáziumi évei alatt – kezdett el zenélni, 1968-ban a Dogs együttes énekese volt, majd ugyanabban az évben megalapította a progresszív rockot, blues-rockot és jazz-rockot játszó Mini együttest, amely tizenöt év szünettel napjainkig létezett. A nyolcvanas években megalapította a Tátrai Török Tandemet, majd 1987-től szólóban is fellépett Amerikában, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1991-ben megalapította a R.A.B.B. (Rhythm and Blues Branch) zenekart Závodi Jánossal. A kilencvenes évek végén felélesztette régi zenekarát Török Ádám és a Mini néven.

2017-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, 2019-ben pedig megkapta a Máté Péter-díjat.

Halála pótolhatatlan veszteség a magyar rockzene számára.

Török Ádám többször lépett fel a budakalászi Faluházban. A zenész, testvérével Török Péterrel tavaly járt a TV Budakalász stúdiójában, a beszélgetés ismétlésével emlékezünk a nagyszerű művészre, ma este 19 óra 20 perctől. Nyugodjon békében! Őszinte részvétünk a családnak!