Északi fény: film és könyv Mészáros Mártával, Törőcsik Marival

Északi fény: film és könyv Mészáros Mártával, Törőcsik Marival

Vetítéssel egybekötött eseményen mutatták be szerdán este a fővárosi Puskin moziban az Aurora Borealis - Északi fény című beszélgetőkönyvet, amelyben az azonos című, premier előtt álló magyar film készítésének folyamatát idézi fel Pataki Éva, Mészáros Márta és Törőcsik Mari.

A kötet pillanatképek sora: két kivételes nő, egy színész és egy rendező az életéről beszélget, emlékeket idéz a forgatókönyvírónak, miközben forgat, játszik, rendez.  A film Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével október 19-én kerül a hazai mozikba a Filmteam gyártásában, a Vertigo Média forgalmazásában.

A mozi két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga idős anyja, Mária váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az ötvenes évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. A film szokatlan helyzetekben, izgalmas, helyenként krimiszerű, oknyomozó módon, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a szégyenről, a titkok okozta sérülésekről és a hazugság leleplezésének felszabadító erejéről.   

A film október 15-én a Szentendre P'art moziban is látható lesz premier előtt.