Készül a város természet- és környezetvédelmi rendelete

Készül a város természet- és környezetvédelmi rendelete

A rendelet tervezetéről tartottak lakossági egyeztetést a Művelődési Házban.

Az egészséges környezet mindenkinek érdeke – mondta előadása elején a Területfejlesztési Tudományos Egyesület munkatársa, Krajnyák Nóra. Sok településen a zöld felületeket is teljesen beépítik. Hogy ez ne történhessen meg Budakalászon, már 1996-ban rendelkeztek róla.  A Pilis felől így folyamatosan friss levegő látja el a várost.

Budakalászon több terület áll már országos védelem alatt, a mostani rendelkezésben a helyi védelemről döntenek majd.A tervezés során Dr. Hahn István okleveles biológus vizsgálta át a települést. Az eredményeit megküldték véleményezésre a Duna-Ipoly Nemzeti parknak is, javaslataikat pedig beépítették a tervezetbe.

A lakosság véleményét és kérdéseit is meghallgatták, mindenkinek írásban válaszolnak majd a felvetett problémájára. A rendelet a hatályos jogszabályoknak megfelelően készült. A tulajdonjogot korlátozni kevés esetben lehet, az egészséges környezethez való alkotmányos jog azonban ezek közé tartozik. Nagy aggodalomra azonban nincsen ok Krajnyák Nóra szerint, a helyi védett területek aránya ugyanis mindössze 9% lesz.